A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani Rendben
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Rövid összefoglaló, amit az UV-védelemről tudni érdemes

2020. 07. 23. 07:59:20
Rövid összefoglaló, amit az UV-védelemről tudni érdemes
Mit jelent egyáltalán az időjárás jelentésben hallható UV-A és UV-B sugárzás? Mi is az a faktorszám?


Az UV-sugárzást, ultraibolya, ibolyántúli vagy ultraviola sugárzásnak is nevezzük. Az UV-sugárzásnak három formája van UV-A, UV-B és UV-C.

UV-A, az égető napsugárzás
A földfelszínt érő ultraviola sugárzás többsége ebben a tartományban van. Ez a faktor felelős a bőr korai öregedéséért. Csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát és károsítja a kollagénrostokat. Többféle bőrrák kialakulásáért is felelős. Állandóan jelen van a nap folyamán. Akadálytalanul jut át az ablaküvegen, felhőkön és a szmogon is. 

UV-B, a barnító napsugárzás
Ezek a sugarak felelősek a tartós barnulásért. Földünk ózonrétege a napsugárzás jelentős részét elnyeli, többek között az UV-B sugarak jelentős részét is. Az UV-B sugárzás pozitív élettani hatása, hogy segíti a szervezet a D-vitamin előállítását, mely szükséges az egészséges csontképződéshez, vérképzéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Erőssége változó, a déli órákban éri el a csúcspontját. Ablaküvegen, felhőkön csak erősen szűrve hatolhat át.
 
Az UV-C, a brutális napsugárzás 
Ezt a sugárzást szerencsére a Föld atmoszférája jórészt kiszűri, de az ózonpajzs vékonyodása miatt egyre inkább tényezővé válik. Ennek az oka az ózonréteg csökkenésének következménye. Egyre több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe és ez a globális felmelegedés roncsolja az ózonpajzsot, így nő a minket elérő káros UV-sugárzás mennyisége is. :-(

Fontos még tudni azt is, hogy az UV-sugárzás visszaverődik felszínről: hóról, víztükörről, hajó fedélzetről, vitorláról. Következésképp a vízparton, havas vidéken sokkal jobban le lehet égni. Minél magasabb az UV-sugárzás szintje, annál inkább károsíthatja a bőrt. Leégést, szeplősödést, foltosodást, napallergiát, kiszáradást, korai bőröregedést, szemkárosodást, immunkárosodást, végső soron bőrrákot is okozhat.

Védekezni a bőr teljes védelmét nyújtó, komplex napvédő szerrel ajánlott az UV-A, UV-B és UV-C sugarak ellen. Figyelem! Sok naptej nem tartalmaz mindhárom UV-sugárzás ellen védő filtert!

Mit jelent a faktorszám?
Egy felnőtt ember kb. 20 percet képes eltölteni leégés nélkül a napon. Ez egy átlagszám, mivel függ az egyén bőrtípusától, bőrszínétől, korától, állapotától, illetve az UV-sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor tulajdonképpen egy arányszám, amely azt mutatja, hogy ha bekeni magát az adott naptejjel valaki, akkor mennyiszer több időt tölthet a napon leégés kockázata nélkül ahhoz képest, mintha nem vinné fel a bőrére. 

Minél magasabb faktorszámú napkrémet használunk, annál hosszabb ideig tart a védelem. Fontos, hogy az adott termék vízálló-e, vagy sem. Összegezve, az átlagos 20 percünket kell megszorozni a napvédőnk faktorszámával. A bekenés mellett még az UV-terhelésünk csökkentésére tehetünk, hogy árnyékos helyen legyünk, használjunk széles karimájú kalapot, viseljünk könnyű, de minél nagyobb bőrfelületet fedő ruházatot. Különösen a gyerekek napvédelmére ügyeljünk, hiszen az ő bőrük sokkal vékonyabb és kevésbé ellenálló. 

A sugárzás osztályozása, az UV-index 
A UV-index azt segít megmutatni, mennyi az az idő, amennyit a napon lehet tölteni leégés nélkül. A skála 1-20-ig terjed. A világos bőrűek 7-es UV-indexnél már 30 perces napozás után is leéghetnek.

UV-INDEX 0-2:  alacsony            (gyenge sugárzás)
UV-INDEX 3-5:  mérsékelt          (mérsékelt sugárzás)

UV-INDEX 6-7:  magas               (erős sugárzás)
UV-INDEX 8-10: nagyon magas (nagyon erős sugárzás)
UV-INDEX 11+   extrém               (kiugróan magas sugárzás)

A sugárzás mértéke erősen változó, befolyásolja a napszak, a felhők vastagsága, az évszak, a földrajzi hely és magasság is. A déli órák a legveszélyesebbek, különösen 11-15 óra között (főleg a nyári hónapokban), ekkor áll a legmagasabban a nap. Arról, hogy éppen mennyire erős a sugárzás a különböző meteorológiai oldalakon tájékozódhat. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír